VELAYETİN DEĞİŞTİRİLMESİ VELAYETİN KALDIRILMASI VELAYET DAVALARI VELAYETİN BABAYA VERİLMESİ

T.C.
İZMİR
15. AİLE MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR   -    TÜRK MİLLETİ ADINA

ESAS NO : 2015/...
KARAR NO : 2015/....
HAKİM : N.M.
KATİP : O.T.

DAVACI : ......
VEKİLİ : Av. DURAN ŞENYER - Yenigün Mh. 1315 Sk. No:9 Kızılırmak İşh. D:503 Çankaya 35250 Konak/ İZMİR
DAVALI : .......

DAVA : Velayet, İştirak Nafakası
DAVA TARİHİ : 27/01/2015
KARAR TARİHİ : 01/10/2015
KARAR YAZILMA TARİHİ : 01/10/2015

Mahkememizde görülmekte bulunan Velayet davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
          Davacı vekili mahkememize tevzi edilen dava dilekçesi ile; tarafların 2010 yılında boşandıklarını, boşanma kararı ile birlikte müşterek çocukları …..’nin velayetinin anneye verildiğini, müşterek çocuk ile aynı evde yaşayan dedesinin sürekli alkol kullandığını, baba ile görüşmemesi için çocuk üzerinde baskı kurarak ruhsal durumunu etkilediğini, davalıya bipolar bozukluk teşhisi konulduğunu, küçük ……'nin annesinin bu rahatsızlığından etkilendiğini, ruhsal durumunun bozulduğunu, derslerine konsantre olamadığını, ……'nın de babasının yanında kalmak istediğini, müvekkilinin sağladığı koşulların daha iyi olduğunu beyanla tarafların müşterek çocuğu …..’nin velayetinin müvekkiline verilmesine ve …… için aylık 350,00 TL iştirak nafakasına ödenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

         Davalı yasal süre içerisinde cevaplarını bildirmemiş olup duruşmada alınan beyanında; velayetin davacı tarafa verilmesini kabul ettiğini ancak mahkeme masraflarını ödeyebilecek durumunun olmadığını beyan etmiştir.

         Tarafların incelenen nüfus aile kayıt tablosu ile 14/02/2011 tarihinde boşandıkları, boşanma kararı ile müşterek çocukları 29/09/20000 doğumlu …….’nin velayetinin anneye verildiği anlaşılmıştır.

          Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü' nün 11/02/2015 tarih ve 1497064 sayılı cevabı müzekkeresi ile; ......’nun bipolar duygulanım bozukluğu, ağır depresyon rahatsızlıkları nedeniyle 27/02/2014 tarihli kararla geri hizmete alındığı anlaşılmıştır.

          Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin 10/03/2015 tarih ve 382 sayılı cevabı müzekkeresi ile gönderilen davalı......’na ait 06/06/2013 tarihli epikriz raporu incelendiğinde; davalının "dikkatini toplayamama, unutkanlık, hayattan zevk almama, ölüm düşünceleri, unutkanlık, şüphecilik, kendine ve kızına zarar verme riski" şikayetleri olduğu, davalıya 2006' da depresyon tanısı konduğu, tedaviyi devam ettirmemesi ve şikayetlerinin devam etmesi nedeniyle 22/10/2008 - 25/12/2008 tarihleri arasında depresif nöbet tanısıyla tedavi edildiğini, hastanın 1,5 yıl kadar düzelme gösterdiği ancak daha sonra aynı şikayetlerinin devam etmesi üzerine tedavisinin devam ettirildiği son olarak polikinlik kontrolü önerileriyle 06/06/2013 tarihinde taburcu edildiği anlaşılmıştır.

           Müşterek çocuğun velayet konusunda beyanının alınması ve sosyal hizmet uzman bilirkişi tarafından velayet raporu düzenlenmesi amacıyla ....... Aile Mahkemesine talimat yazılmış olup, müşterek çocuk ….. talimat yoluyla alınan beyanında; 2015 yılı Şubat ayından itibaren babası ile birlikte yaşadığını, kendisini bildi bileli annesinin rahatsızlığı olduğunu uzun süredir tedavi gördüğünü, annesinin rahatsızlığı nedeniyle 7. Sınıfın birinci dönemi Aralık ayında bir anda kendisine bağırıp çağırdığını, küfür etmeye başladığını, kapıları kilitlediğini, çekmeceden satır aldığını, gözünün önünde bilediğini, satırı boynuna doladığını, dayısının telefonla araması nedeniyle elinden kurtulduğunu, ertesi gün annesinin zorla götürülerek hastaneye yatırıldığını, hastanede olduğu süre içerisinde kendisinin dedesi ile kaldığını, dedesinin şiddet yanlısı bir insan olup annesini döverek silahla vurmaya çalıştığını, annesinin kullandığı ilaçlar nedeniyle evle ilgilenmediğini, maddi ihtiyaçlarını karşılamadığını, maddi ihtiyaçlarının babası tarafından karşılandığını, annesiyle birlikte yaşamak istemediğini, can güvenliğinin olmadığını, babasının yeni eşinin kendi annesinden daha yakın davrandığını, babasıyla birlikte yaşamak istediğini beyan etmiştir.

          Sosyal Hizmet Uzmanı'nın raporu ile; küçük …..'nin babası yanında kalmak istediğini, bu durumun sürdürülmesinin çocuğun yararına olacağını beyan etmiştir. Dava, velayetin değiştirilmesi ve iştirak nafakasına hükmedilmesine yönelik olarak açılmış bir davadır.

           Velayet düzenlemesi kamu düzeni ile ilgilidir. Velayet düzenlenirken analık, babalık duygularından önce çocuğun geleceği, ihtiyaçları, bedeni ve fikri gelişimi öncelikle dikkate alınmalıdır.

           Dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, davalının rahatsızlığı nedeniyle velayet görevinin gereklerini yerine getiremeyecek durumda olduğu, iş yaşamında da rahatsızlıkları nedeniyle öğretmenlik yapamayacağının belirlenmesi üzerine geri hizmete alındığı, müşterek çocuğun maddi - manevi ihtiyaçlarını karşılamadığı, velayet değişikliğini kabul ettiği göz önüne alındığında davalının düzgün aile ve iş yaşamı ile müşterek çocuğun istemi ve sosyal hizmet uzmanı bilirkişinin raporları doğrultusunda velayet değişikliğinin çocuğun menfaatine olduğu, anne yanında kalmasının bedeni, fikri, ahlaki gelişmesine olumsuz etkileyeceği kanaatine varılmıştır.

           TMK nun 182/2. maddesine göre velayetin kullanılması kendisine verilmeyen eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır. Çocuğun yiyecek, giyecek, barınma, sağlık, eğitim-öğretim, harçlık, ulaşım giderleri iştirak nafakası kapsamında olan giderlerden olup çocuk için bir haktır ve hakim çocuğun menfaatini gözetmek ve korumak durumundadır.

            Davacı tarafın beyanından yabancı dil öğretmeni olarak çalıştığı ayrıca tercüme bürosu sahibi olduğu ikinci bir evlilik yaptığı, müşterek çocuk ……'den başka bakmakla yükümlü kişi bulunmadığı, davacı tarafın ise geçirdiği ağır psikolojik rahatsızlık nedeniyle maddi manevi açıdan zor günler yaşadığı, müşterek çocuk …..'in ihtiyaçlarının bulunan aşamada davacı babası tarafından karşılanabileceği, nafakanın değişen durum ve şartlara göre her zaman yeniden talep edilebileceği kanaatine varılarak iştirak nafakası talebinin reddine karar verilmiştir.

HÜKÜM :
1-Davanın KABULÜNE ile Tarafların müşterek çocukları ……TC Kimlik Numaralı, ………'dan olma ...... doğumlu  …….’nın velayetinin değiştirilerek davacı baba …….TC Kimlik Numaralı, ……..’ya VERİLMESİNE,

2- Ortak çocuk ile annesi arasındaki şahsi ilişkinin; her ayın 4. haftası cumartesi saat 10:00' dan cumartesi saat 17:00' a kadar, dini resmi bayramların ikinci günü saat 10:00' dan saat 17:00' ye kadar davalının reşit ve hukuki fiil ehliyeti sahip bir akrabası refakatinde olacak şekilde kişisel ilişki kurulmasına, bu aşamada yatılı şahsı ilişki tesisine yer olmadığına,

3- Davalının sosyo ekonomik durumu değerlendirildiğinde davacı tarafın iştirak nafakası talebinin reddine,

4- Harç peşin alındığından bakiye harç tahsiline yer olmadığına,

5- Davacı tarafından yapılan ve aşağıda dökümü yazılı 136,10 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,

6- Karar kesinleştiğinde yeteri kadar karar örneğinin ilgili nüfus birimine gönderilmesine, Dair davacı vekilinin yüzüne karşı, davalının yokluğunda 6100 sayılı HMK'nun geçici 1. ve 3. Maddeleri ile 1086 sayılı HUMK'nun 427 ve devamı maddleri gereğince kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde temyizi kabil olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.01/10/2015

E BÜLTEN ABONELİĞİ

Kampanya ve fırsatlardan ilk senin haberin olsun

Kaydol